23 december 2012

I dag är det en "göra-klart-dag"

I dag är det en "göra-klart-dag", att fixa det sista inför julafton i morgon.

I går kväll bakade jag min mjuka pepparkaka (recept längre ner) och
Ida gjorde bragokakor (recept längre ner). Dom och Idas hemkola, i burken,
är perfekt att ha som städ och pysselfika i dag och i kväll.
Lite glögg lägger vi till mot kvällen när vi spelar bingolotto,
en gång om året spelar vi och det är just kvällen före julafton.
Passar bra att ha bingolotto på medan vi fixar med det sista.

Alla julklappar är klara och inslagna, skinkan är färdig och avsmakad, jättegod.
Jag kokade mycket "tomtegröt" så vi åt det till lunch och
så gjorde jag en saffranskaka, som är precis klar, alltid i stjärnformen, recept här.


Snart ska jag göra min rödbetssallad recept här.


Det sista vi bakar eller lagar idag är ett matbröd,
jag och Ida bakar varje år en ny sort, alltid spännande att testa något nytt.

Här är fjolårets bröd som blev väldigt gott och bakas emellanåt, recept här.


I morgon är det laxrullarna kvar att göra, recept här.

Sen är det bara att njuta av allt gott på julbordet i morgon,
bla av favoriterna här i inlägget och sen blir det julklappar.
Jag älskar julklappar, både att ge och att få.


Lisas mjuka pepparkaka
175 grader i ca 45 minuter

100 g smör
130 g ägg
185 g strösocker
55 g brunt farinsocker
18 g (1 påse) pepparkakskryddor
185 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
135 g lingonsylt, 
själv silar jag sylten och slipper skalen
150 g gräddfil
30 g grädde

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Vispa i farinsockret.
Tillsätt gräddfil, grädde, lingonsylt och smör.
Blanda mjöl, kryddor och bakpulver i en skål 
och rör sedan ner i smeten.
Häll i en smord och bröad hålform.



Bragokakor

100 g bragokex (eller liknande)
200 g mörk blockchoklad
50 g smör
4 msk ljus sirap

Smält sakta samman smör, choklad och sirap i en kastrull.
Krossa kexen, gärna i lite blandade storlekar,
vi lägger kexen i en plastpåse och kavlar, smidigt.
Töm kexsmulorna/bitarna i smeten och rör om.
Skeda upp i småbrödsformar eller liknande.
Ca 25 stycken blir det.
Ställ att stelna i kylskåp, går jättebra att frysa.


Jag vill önska alla en mysig och trevlig jul.
Kram

5 kommentarer:

  1. Så trevligt att läsa vad ni ör till julstöket ser gott ut allting av det du visar.
    önskar dig och din familj en GOD JUL.
    Älskar också julklappar men min man är inte så bra på att hitta på några julklappar men jag tycker om att ge så bara det är trevligt.
    Kram Ulla

    SvaraRadera
  2. Mums såå mycket gott ni har gjort,
    jag kan intyga att rödbettsalladen är super god :)
    Hoppas att du och din familj + katter får en toppen bra julhelg.
    Kramar!!

    SvaraRadera
  3. Mmmm, så mycket gott!!
    Önskar dig & din familj en riktigt mysig & God Jul!
    Många kramar Annelie

    SvaraRadera
  4. Oj så mycket gott och vackert ni donar med före jul!! Här har bakats engelsk fruktkaka ikväll sedan jag kom hem från stugan, tagit hand om våra nattgäster och ätit den första skinkmackan.
    Jättefin altrad chokladkaka du gjort också och en massa andra fina alster sen jag hälsade på sist - har haft alldeles för lite tid att hälsa på hos er bloggvänner på sista tiden
    Vill passa på att tillönska dig och de dina HÄRLIGA HELGER med mycket mys, vila och gemenskap! Stor julkram!!

    SvaraRadera
  5. Oj så mycket gott ni gör! Visst är det härligt med gott att äta och dricka, det förgyller tillvaron mycket det.
    Kram!

    SvaraRadera